Bouwen

Ecologisch bouwen

Bij een traditionele methode wordt er gebouwd met steen, cement en beton. Voor isolatie worden vooral glaswol en pur gebruikt, niet natuurlijke materialen. Circulair bouwen betekent gebruik maken van herbruikbare materialen; hout en stro zijn hier zeer geschikt voor en dit wordt steeds toegankelijker. Strobouw is inmiddels een bewezen bouwmethode. Naast dat het erg duurzaam is, is het qua kosten ook nog eens een stuk aantrekkelijker dan traditionele bouw. En als je een beetje handig bent, kan je –met elkaar- een flink deel zelf doen. Strobouw houdt in dat je geperste strobalen bijvoorbeeld in een houtskelet plaatst, dat je kan afwerken met leemstuc of hennepkalk. De isolatiewaarde van deze constructie is zeer hoog, en het binnenklimaat wordt erg aangenaam, omdat het niet luchtdicht afsluit. Ook heb je geen duur technisch ventilatiesysteem nodig. Het voldoet uiteraard aan brandveiligheidseisen en kent ook een goede warmte- en akoestische isolatie.

Energievoorziening

Bij het bouwen van de woningen is er aandacht voor duurzame energievoorziening. We willen de woningen zoveel mogelijk voorzien van zonnepanelen en zonnecollectoren. Sedumdaken zorgen voor natuurlijke isolatie, daar waar er onvoldoende zon is voor de panelen. Een gezamenlijke windmolen zou kunnen zorgen voor energie ook wanneer de zon het laat afweten. Ondergrondse warmteopslag in combinatie met pelletkachels zorgen voor een aangenaam binnenklimaat met minimale milieubelasting. Tenslotte staat een ecologische zwemvijver hoog op het wensenlijstje.

 

Locatie

Met de geïnteresseerden gaan we op zoek naar een geschikte plek om te bouwen en te wonen naar onze inzichten. We oriënteren ons daarbij op de regio Bergen op Zoom. Afhankelijk van het aantal deelnemers zullen we de grootte van het benodigd perceel vaststellen. Uiteraard spelen behoefte en draagkracht van de groep hierbij een beslissende rol. We willen een plek vinden waar we onder meer kunnen moestuinieren en kleinvee kunnen houden op een ecologisch verantwoorde manier.